понедељак, 14. децембар 2015.

Kako znam da donosim pravu odluku ?

Mnogo različitih stvari se dogodi tokom jednog dana Gospođici. Mnoge od tih stvari ona ne želi, postoje neke i koje želi, no međutim ono što je najviše zbunjivalo su upravo one stvari za koje ni sama nije zasigurno znala da li to želi ili ne. Mnoge dileme su joj se motale po glavi, i nije znala šta je prava odluka u slučaju tih dilema. Pokušavala je da se vodi svojim unutrašnjim osjećajem, instiktom ili kako god se to nešto zove. Ni sama nije znala. To bi išlo od banalnih stvari, kao na primjer da li kupiti za sumu novca koju ima skuplju jaknu, ili jeftiniju jaknu i uz to pantalone. Skuplja jakna joj se više sviđa, ali joj se isto tako sviđa ideja da ima nove pantalone i jaknu. Odluke tog nivoa bi još i uspjela da donese, najčešće nisu imali nje broj pantalona ili pak jakna koja joj se više sviđa bivala bi oštećena a nije bilo druge u toj boji. Zaključivala je da su to sitni znakovi koje je pratila, i time se rasteretila odgovornosti odluke. Mnogo više se mučila oko nekih, za nju krucijalnijih stvari, kao što je poslovna atmosfera. Da li ostati tamo gdje ti nije prijatno, ali uz neku sigurnost i platu ili napustiti sve i ići stazom svojih snova i želja. Da li je to hrabro ili neodgovorno ? Ništa manje se nije mučila ni sa odlukom da li ostane u toj vezi u kojoj se čini da je ostala samo navika, ili da ne pristaje da svoje dane i sate troši uzalud, podrazumevajući se nekome. Gomilala su se u njoj pitanja, a od odgovora nije vidjela niti naznaku. Jedino što joj je tada preostajalo jeste da otvori knjigu sveopšte mudrosti. 

Lekcija broj tri.

Kako znam da donosim pravu odluku 

Najdraže dijete naše, kada se uhvatiš u nedoumici izbora između dvije ili više stvari dovoljno ti je da zasigurno znaš samo jedno: ne možeš da pogriješiš. Ne postoji dobra niti loša odluka. Sve odluke imaju svoj put. Tvoje je samo da doneseš odluku i staneš iza nje. Kada ti se pruža izbor, a izbor uvijek imaš u svemu, pitanje je samo da li ga ti uočavaš, najbitnije je da prepoznaš kako se ti osjećaš po pitanju tih izbora. Ponekad može da ti se učini, a hoće to u početku, da je svaki izbor loš. Ako ti i sama pomisao na to da doneseš neku odluku izaziva muku, onda razmišljaj i dalje. Dok god ti ne pripadne muka od razmišljanja, više nego što ti je muka od pomisli na neku odluku. Kad ipak odlučiš da izabereš neki od ponuđenih puteva, znaj da je svaki dobar. Svaki put vodi do cilja, ako znaš svoj cilj. Tvoje je samo da doneseš odluku i uskladiš se sa njom. Ako ti se čini da birajući bilo šta od ponuđenog, ti ustvari biraš "od dva zla manje", ni to nije dramatično. Opusti se. Najprije se opusti. Zatim, jednostavno izaberi, čak šta više, još ti je lakše jer znaš da od dve (ili više) stvari obe su loše, onda ne moraš ni da razmišljaš mnogo. Odluči bilo koju. Ono što je bitno, ti najdraže biće naše, znaj da onog trenutka kada odlučiš to svoje nešto, tog trenutka počni da se fokusiraš na jednu dobru stvar koju možeš naći u tom tvom izboru. Može to biti bilo kako banalna stvar, mala stvar, smiješna stvar ili nebitna u odnosu na cjelokupnu sliku, ali ti se ipak usmjeri samo na tu jednu dobru stvar. Prilikom pomisli na svoj izbor misli i govori samo o toj jednoj, ili bar jednoj dobroj stvari. Sjeti se zašto je bitno dobro se osjećati iz prve lekcije. "Plodovi tvoje bašte niču samo na osnovu toga čime ih zalivaš. Ako ih zalivaš dobrim stvarima, dobrim osjećajima, onda ćeš imati dobre plodove."
Kad se dobro osjećaš, kad si fokusirana na svrhu, na suštinu, ti širiš ljubav i tvoji plodovi će biti zreli plodovi blagostanja.
Nije zgorega ni da ti napomenemo da izbor možeš da promjeniš. Odluku možeš da promjeniš. To nije nešto što će da te pretvori u prevrtljivu osobu, čak naprotiv. Spoznajući slobodu koju imaš svaki puta prilikom donošenja odluke, mnogo više ćeš se preispitati u svim pravcima. Kada znaš da možeš da promjeniš odluku u bilo kome trenutku, želećeš da svaka tvoja odluka bude dio tebe i predstavlja tebe onako ko ti u stvari jesi.
Tako da, dijete naše, univerzalna prava odluka ne postoji. Postoji samo prava odluka za tebe, a to je svaka odluka koju ti svjesno doneseš sa saznanjem da uvijek možeš da se predomisliš, ali ti i dalje biraš isto to, jer si fokusirana na bar jednu dobru stvar svoje odluke.

Do sledeće lekcije ostani u dobrom raspoloženju, jer svaka odluka je najbolja odluka za tebe dok god si fokusirana na jednu dobru stvar. 

Нема коментара:

Постави коментар