среда, 16. децембар 2015.

Poklon koji zaslužuješ

Bliži se zimski raspust. Ali nisu samo školarci ti koji osjećaju duh radosti u decembru. Sve je već okićeno, pripreme se uveliko vrši. Koncerti, nastupi, proslave se planiraju. Oni koji pak ostaju u kući, raduju se odmoru i činjenici da telefon neće da im zvoni bar tih prazničnih dana. Planirajući kome da spremi kakav poklon i kako da obraduje najmlađe drugare, Gospođica se sjetila da je prije nekog vremena pročitala u knjigi sveopšte mudrosti : "kada god poželiš da dobiješ neki poklon pročitaj ovu stranu". Odložila je sve što je pakovala i pronašla tu stranu.

Poklon koji zasužuješ

Draga naša, ti zaslužuješ svaki poklon koji možeš da zamisliš. Prvi poklon za tebe je sledeći:
Treba da znaš da te od onoga što sada živiš i od onoga kako želiš da živiš dijele samo tri stvari:

     1. način na koji razmišljaš
     2. ono što osjećaš
     3. priča koju pričaš

Razmišljaj o onome što će ti omogućiti da se dobro osjećaš. Ako se osjećaš dobro na dobrom si putu. Ako se osjećaš loše na lošem si putu. Sve što pričaš će ti donijeti da se osjećaš dobro ili da se osjećaš loše. Pričaj samo ono zbog čega se osjećaš dobro, ako se poslije priče osjećaš loše, ne pričaj to više. Pričaj o onome što želiš da budeš, budi to, a ne o onome što se trenutno dešava. Ono što se trenutno dešava je posledica onoga kako si razmišljala ranije. Sada misliš nešto sasvim drugo. Sada znaš da želiš da se osjećaš dobro.
Shvataš li da ljudi koji se žale ili kukaju vrte se u svom začaranom krug loših osjećaja i loše priče i dalje idu lošim putem, zbog kojeg opet kukaju. Shvataš li to? Budi drugačija.

Daćemo ti još jedan poklon. Kako se možeš osjećati dobro, kada se oko tebe dešava loše?

     1. smije se, što više se smije
     2. opusti se
     3. budi zahvalna (bar na jednoj stvari koja ne mora da ima veze sa tom situacijom uopšte)

Koji su načini da se nasmiješ u teškoj situaciji? Bilo koji. Šta god te nasmijava. Šta god te opušta. Ako ti neko kaže da ne smiješ da se smiješ kad je "situacija loša" i zbog toga se ti osjećaš loše, onda je to loš put. Smij se onda kada osjećaš da je to dobar put. Smijanje je radost, radost je dobar put. Možeš to saznati sama, da li je radost dobar put. Budi radosna.

I još jedan poklon ćeš dobiti. Kako da se ophodiš sa drugima ? Podrazumjevajući pod "drugima" ljude koji se stalno žale, kukaju ili one koji ti realno objašnjavaju šta je to loše sa sitacijom u kojoj su oni ili u kojoj si ti, ili sa svijetom ili sa državom ili sa pravdom i ostalim stvarima. One ljude koje nisi ti birala, ali srećeš ili se nalaze u tvom životu, spletom nekih okolnosti.

     1. odvrati im pažnju sa žalopojki.
 Kako ? Budi kreativna. Kako znaš i umiješ. Prospi sok u krilo ako treba, samo zaustavi taj tok žalbi.

     2. ukaži im na neke pozitivne aspekte cijele sitacije.
     3. jednostavno se skloni od tih ljudi, bar na neko vrijeme.

Možda si primjetila da svi naši pokloni za tebe ustvari zahtjevaju od tebe da ih prihvatiš. Pa da draga naša. Mi možemo da ti poklonimo majicu koja je lijepa ili ružna. To je naš izbor. Da li ćeš ti da nosiš tu majicu to je tvoj izbor. Nosi samo ono što ti smatraš da je lijepo i dobro. Mi ti dajemo poklon, na tebi je da li ćeš primiti taj poklon. Kao i uvijek. Sve počinje i završava se sa tobom.
Do idućeg puta, neka radost zagospodari tvojim životom. 

Нема коментара:

Постави коментар