четвртак, 28. јануар 2016.

Šta je to dobro ?

Gospođica je opet prisustvovala interesantnom razgovoru na temu dobrote. Šta je to dobro činiti, a šta nije i ko je to ko o tome odlučuje. Naravno, svi su se složili da postoji viša sile koje će suditi, ali ko je to na zemlji zbog koda mi trebamo biti dobri. I zašto nas svi uče da budemo dobri prema drugima, a malo ko to ustvari jeste. Te u stvarnosti vidimo da mnogo onih što nisu dobri jedni prema drugima. I sama Gospođica je imala potrebu i želju da bude dobra i čini dobro drugima i sebi. Nije to radila u cilju dobijanja nagrade, nego radi svog mirnog sna. Međutim, pitanje je koje je ostalo nedorečeno jeste kriterijum dobrote. Neke stvari koje Gospođica smatra da je dobro činiti, drugi smatraju da nije. Kako usaglasiti dvije osobe oko toga šta je dobro? Ne čak ni sve osobe na svijetu, nego samo dvije osobe koje su jedna drugoj važne. Knjiga sveopšte mudrosti je ponovo pronašla svoju ulogu u njenim preispitivanjima.

Šta je to dobro 

Mila naša Gospođice, ti si krenula ovim putem jer si idući putem dobrote koju drugi nameću došla do spoznaje da činiš dobro, a nisi srećna. Sve što je neko rekao da je dobro, ti si radila, a na kraju dana si bila izmorena i tužna. Trenutak spoznaje se može opisati kao trenutak kada prekineš sve veze sa drugima i potražiš vezu sa sobom. Ne podrazumjeva to fizički prekidanje veze ili ukidanje svakog kontakta sa drugima. To znači da sve što je ikada rečeno da je ljudski, dobro, normalno, potrebno, ti stavljaš na jednu stranu, a na drugoj strani postavljaš pitanje- a šta ako to nije tačno? Šta ako niko drugi, sem mene, ne zna šta je to dobro za mene. Svaki dalji odgovor, svaka dalja knjiga koju otvoriš, svaki novi dan, novi susret, nakon tog trenutka je početak spajanja i jačanja tvoje veze sa sobom. 
Dobrota je samo jedan pojam, koji za različite ljude znači različito. Nekome biti dobar znači da te drugi vole i poštuju i dive mu se, a nekome biti dobar znači da si glup. Nekome biti dobar znači da ga dijeca vole i da mu je porodica srećna. A nekome je biti dobar, znači imati miran san.
Najbolji put za svako pitanje jeste da zaviriš u sebe i spoznaš šta za tebe znači taj pojam. Onda živiš po svom unutrašnjem nahođenju. Ne postoji dobro ili loše koje ti drugi može nametnuti da ti živiš i osjećaš se dobro. Samo ako živiš spojena sa svojim uvjerenjima, osjećaćeš se dobro.
Treba da znaš da svoja uvjerenja možeš mijenjati, ali o tome drugi puta.
Kada živiš i radiš po svom unutrašnjem uvjerenju šta je dobro za tebe i sve oko tebe, ti živiš sam raj na zemlji. Tvoja dobrota nema tada za cilj da ti obezbjedi raj, nego sa svojiom dobrotom stvaraš sama sebi raj svakodnevno. Ako znaš šta je raj za tebe, možeš i da ga živiš. Kada se tvoj dan sastoji od ljubavi, pažnje, sreće, komplimenata, pohvala, emocija, ispunjavajućeg rada i svega ostalog što možeš da poželiš, zar to nije raj? Ako ti želiš da budeš dobra, nemoj se bojati da budeš dobra. Nemoj biti dobra jer neko treba pomoć. Budi dobra jer ti to želiš, ako želiš. Jer je to tvoje unutrašnje uvjerenje- da želiš pomoći. Ne zato što nekome treba ili zato što to drugi kažu.

Za kraj ti opet ponavljamo, najdraže biće naše, ojačaj i neguj svoju vezu sa sobom i sve manje i manje ćeš osjećati sve drugo, a sve više i više ćeš osjećati ljubav. 

Нема коментара:

Постави коментар