уторак, 24. мај 2016.

Zašto život nije fer?

Davao sam mnogo i svima, a za uzvrat nisam dobio ni upola toliko“, slušala je Gospođica razgovor mladog momka i djevojke u restoranu pored nje. Nije joj bila namjera da prisluškuje, ali je eto uspjela je čuti opet istu rečenicu i to ovaj puta od potpunog stranca. Pitala se ima li i jedna osoba na ovom svijetu koja smatra drugačije. Kad god bi se potegnuo razgovor sa ljudima o njihovom životu, činilo joj se da veliki broj njih, ako ne i svi, govore kako su davali mnogo drugima, pozajmljivali, kako su čak  bivali prevareni, ali eto ne žale se, iako nisu dobili za uzvrat ni upola. Čak znaju i da kažu kako život nije fer, ali oni se hrabro bore i uspijevaju. Pitala se Gospođica šta je to u ljudima, što ih uvijek tjera da podvlačeći crtu sa životom misle da im je život ostao dužan? U momentu se uzbudila što ima tu mogućnost da sve sazna, kako se i sama šalila, iz prve ruke misleći na mudrost koje joj je dostupna. Čim se vrati u stan, otvoriće knjigu sveopšte mudrosti u  potrazi za odgovorom, a do tada će uživati u hrani koja je upravo pristigla za njen sto.

Zašto život nije fer? 

Mila naša, divan je ovo dan za divna pitanja. Preispituješ svet oko sebe, a ima li veće koristi za tebe nego vidjeti svijet svojim očima. Ne očima kojima su te naučili, nego očima koje si ti preispitala, testirala, sprovela u djelo i zatim zaključila u odnosu na svoje iskustvo. To su tvoje istine. Samo nastavi, život ti već postaje san.
Sveopšta mudrost ovoga svijeta se grohotom smije kada čuje kako neko izjavljuje da daje. Niko ništa ne daje. Iz svakog samo izlazi. Sve što izađe iz nekog, vraća mu se duplo. U pravu si, mila naša kada pomisliš da život nije fer, jer sve što izađe iz tebe, vraća ti se duplo. To nije fer za čovjeka, ali za sveopštu mudrost je u redu. Mudrosti ima svuda okolo u neograničenim količinama. Ne mari mudrost za fer podjelu, mudrost voli na nagradi sa duplo više.


Iz tebe izlaze sve tvoje misli, sve tvoje riječi i sva tvoja djela. To nisu djela, riječi i misli koje ti daješ drugima, iako su možda upućena njima. To su djela, riječi i misli koje će ti se vratiti duplo. Ako pošalješ nekom ljubav, pažnju, poštovanje, blagoslov, smirenost, vjeru, nadu, razumjevanje, to ćeš i primiti duplo. Mudrost sve vidi, i mudrost sve čuje, mudrost komunicira sa tvojim mislima. Ako daješ nekome, a misliš u strahu ili mržnji, dobićeš duplo. Možda te zbunjuje ovo sve, jer vidiš dobre i vrijedne ljude kako žive teške i mukotrpne živote. Ono što ti još ne vidiš, mila naša, mudrost će ti reći. Ne vidiš njihove misli, ne vidiš da li žive po sebi ili po drugima. Ne vidiš da li iz njih izlazi riječi i djela iz ljubavi ili iz straha. Činiće ljudi svašta, drugih radi i sebe radi, ali ako čine iz straha, to mudrost vidi i samo im vraća duplo više razloga za strah. Sveopšta mudrost je dosljedna i darežljiva. Vraća uvijek duplo. Ta fantastična mogućnost razmišljanja omogućava ti da šalješ iz sebe sve što želiš da primiš. Samo misli o tome što želiš i to će ti se vratiti duplo. Misliš li o onome što ne želiš, mila naša, i to će ti se vratiti duplo. Niko nema mogućnost da te ispravlja, čak ni sveopšta mudrost. Sloboda izbora o čemu razmišljaš i šta izlazi iz tebe je tvoja. Samo tvoja. I u tome se ogleda upravo sva fer igra ovoga svijeta. Sve misli, riječi i djela koja izlaze iz tebe za rezultat imaju- život. Tvoj život. Sveopšta mudrsot te upućuje da mudro biraš svoje misli, riječi i djela, i time mudro živiš život koji želiš. Smijaćeš se sada, ali u suštini, nema tu neke velike mudrosti. Sve je vrlo jednostavno. Kako siješ, tako ćeš žnjati. U svakom trenutku.  

Нема коментара:

Постави коментар