петак, 10. јун 2016.

Da li je ići za svojom radošću neodgovorno?

Nikako Gospođica nije mogla da razumije to da ima prava da bude srećna i radosna. Znala je da ima prava, ali nije razumjela. Shvatala je osjećaj koji jo to donosi. Vrlo je jednostavno da se razumije da neko želi i voli da se osjeća prijatno, ali nekada moraju da se radi stvari koje nam ne prijaju. Kako da bude radosna dok radi stvari koje joj ne prijaju, a koje osjeća da mora. Kako samo ustati jednog dana i reći da ću od sada raditi stvari koje me raduju? Pokušala je da izoluje pitanje koje je muči i listajući knjigu sveopšte mudrosti naletela je na jedno koje joj se činilo upravo to:

Da li je ići za svojom radošću neodgovorno?  

Draga naša, dobro došla. Uvijek si dobro došla. Dok god tražiš mudrost u sebi sveopšta mudrost ovog svijeta će rado da te savjetuje. Sveopšta mudrost te ne savjetuje jer je to odgovorno, nego zato što to želi, ali dok to čini sveopšta mudrost odgovara za svoje riječi. Razumiješ li?

Kada radiš nešto što misliš da moraš, a ne zadovoljava te, na kraju završiš sa nezadovoljstvom. Sveopšta mudrost te savjetuje da slušajući svoju unutrašnju mudrost saznaš šta te zadovoljava. Tada ćeš raditi to što te raduje, a i sam rezultat će da te raduje. To je život u radosti. Sveopšta mudrost  podržava odgovornost potpuno, ali najprije odgovornost prema sebi. Samo ako si odgovorna prema sebi, možeš biti odgovorna prema drugima. Tada možeš iskreno pristupiti svim drugim odnosima.  Kada poznaješ sebe i šta je to što želiš i osjećaš, možeš se predstaviti svijetu za to što jesi. To je osnovna ljudska odgovornost. Biti odgovoran prema drugima može samo onaj ko je iskren prema sebi.  Spoznati mudrost u sebi i živjeti u saglasnošću sa istom. To je život kojem se raduješ kad plačeš od bolova prvog udaha pri napuštanju majčine utrobe. I tada mila moja, ne rađaš jer moraš, nego zato što želiš. Baš takva kakva jesi želiš da se rodiš. Baš takva. Zar nije neodgovorno sputavati sebe da osjetiš radost života, jer misliš da moraš da radiš to što drugi kažu? Ko je odgovoran za to što je nezadovoljan? Sveopšta mudrost ovog svijeta te uspućuje da pitaš mudrost u sebi kakva si to ti? Sveopšta mudrost zna ko si ti i voli te baš takvu, ali ti moraš to čuti od mudrosti u sebi. Sve drugo je neodgovorno, jer to nije odgovor došao od tvoje unutrašnje mudrosti. Tragaj mila, ali ne zaboravi da te sveopšta mudrost voli u svakom trenutku baš takvu. Ostani radosna, jer si se zato tu

Нема коментара:

Постави коментар