понедељак, 6. јун 2016.

Kako je jednostavano, kada se čini izuzetno komplikovano?

Dani su prolaziili i Gospođica je polako usvajala savjete iz knjige sveopšte mudrosti, a ponajviše onaj da se okrene ka mudrusti unutar sebe. Međutim, to okretanje mudrosti unutar sebe nije ni malo jednostavno kako sveopšta mudrost navodi. Već je dovoljno zašla u cijelu priču da joj je bilo jasno to da, ako knjiga sveopšte mudrosti piše jedno, a ona misli drugo, negdje postoji kvaka. Ili ona nešto ne razumije, ili je potpuni izrod iz ove ljudske vrste. Ova druga opcija se činila suviše prepotentnom, te je odlučila da još jednom prelista knjigu sveopšte mudrosti, ne bi li bolje razumjela kako je sve jednostavno kada se njoj čini dosta komplikovano? Kako dosegnuti taj famozni nivo mudrosti u kojem je sve jednostavno ? Vrijedi li se uopšte nadati da će doći do tog nivoa...

Kako je jednostavano, kada se čini izuzetno komplikovano?

Mico naša, jeste, sve je vrlo jednostavno. Ali, mila naša sveopšta mudrost svijeta nikada nije rekla da je lako. Lako je biti mudar kada mudrost imaš, ali dok mudrost stičeš ne čini se tako lako. Svako unutar sebe mudrost ima, ali zbog buke iz vana često se putevi do te mudrosti čine komplikovanim i suviše teškim. Dok tragaš i pitaš se, znaj da što više slušaš mudrost u sebi, sve lakše ti postaje, a dok mudrost u tebi ne progovori i dok se kolebaš sa svim glasovima oko tebe, čini ti se teško. Ali i tada mila naša, i tada je jednostavno. Jednostavno je jer ti tvoja unutrašnja mudrost  jasno govori u kom pravcu da ideš, a kada tako učiniš osjećaš se dobro. Činiš ono što ti je logično i činiš ono što te raduje. Ne samo da te raduje, nego te uzbuđuje. Kada pratiš svoju unutrašnju mudrost ti pratiš svoj blagoslov, ti blistaš.
Čini ti se da nije lako biti uvijek bolji čovjek, dok misliš da si bolji čovjek jer to moraš, a ne zato što to želiš. Ali kada jednom pokušaš da na kamen odgovoriš hljebom, prepoznaćeš milost u sebi, prema sebi i prema drugome. Kada se fokusirati na jednu dobru stvar  u trenucima kada te neko izluđuje ili ljuti, prepoznaćeš kako se u tebi budi smirenje. Što to češće radiš, sve češće ćeš se osjećati dobro, a sve manje bijesno. Nije lako mila naša, ali jeste jednostavno. Vrlo je jednostavno, ako pitaš mudrost unutar sebe. Možda ti nije lako reći ne kada to želiš, a misliš da moraš reći da, ali i sama shvataš koliko je jednostavno samo promjeniti ta dva slova. 
Ako ti se čini isuviše teško, pa ti mila reci da. Reci da  buci napolju, ali reci i sebi da ideš protiv sebe, još uvijek. I to je mudrost. Činiti kako buka nalaže, ali znati da činiš kako ne želiš. Još uvijek. Još malo. Dok se buka oko tebe još malo ne stiša. Dok mudrost u tebi ne postane malo glasnija. I kada prepoznaš taj trenutak, reći ćeš ne. U tvoje vrijeme. Kad ti shvatiš da je to ne poteklo iz tvoje unutrašnje mudrosti.
Mila naša, kada se samo usudiš da pomisliš da imaš prava da se osjećaš dobro i da živiš život kakav želiš, shvatićeš da se možda ne čini lako, bar ne u početku, ali je vrlo jednostavno to razumjeti. Zar ne? Jer ko ima prava da te spiječi da budeš to što želiš? Kome daješ moć da ograničava tvoje želje? Razumiješ li mila naša da ti kojima si dala tu moć, to i ne znaju i najčešće uopšte ne žele tu moć. Oni i ne znaju da te ograničavaju. Ti sama sebe ograničavaš onog trena kada se odvojis od svoje unutrašnje mudrosti i priključiš se buci okoline.
Mila dušo naša, sveopšta mudrost ovog svijeta te voli i podržava sve tvoje talente i želje i raduje se posmatrati kako se ispoljavaš. Daj šansu sebi da čuješ mudrost unutar sebe i dosegnućeš mnogo famozniji nivo od onog što možeš i da zamisliš trenutno.


U miru i radosti ostani mišuljice naša. 

Нема коментара:

Постави коментар