субота, 30. јул 2016.

Koji je to prvi korak?

Slušati talasanje mora u rano jutro bila je jedna od omiljenih aktivnosti Gospođice. Rijetko ko može ostati ravnodušan na tu milinu koja ulazi u uši, a ispunjava srce. Tim više joj je bilo neobično zašto su joj neke ne baš tako prijatne misli padale na pamet. Otkako je stigla u morske krajeva, monolog koji je čula par dana ranije, uporno joj se motao po glavi.

  • Ne znaš šta ćeš sa sobom? Kako ne znaš? Pa buni se! Reci šta nećeš! Reci, bar, šta nećeš više! Zatim se  odmori. Odspavaj, prespavaj, odsanjaj. Te onda kreni. Kreni ka onome što želiš. Ti samo kreni ka onome što želiš. Ne slušaj buku oko sebe! Buni se na buku! Buni se. Neka progovori to biće u tebi. Buni se...Ti imaš prava na sebe! Imaš, imaš prava na sebe. Imaš prava da se ti daš kome želiš. Pobuni se, da bi se pronašao. Traži u sebi, a ne u drugima. Traži i naći ćeš...


Zar je to stvarno istina, pitala se Gospođica. Knjiga sveopšte mudosti u svakom tekstu naglašava potrebu za razumjevanjem, ljubavlju i smirenošću, a sada joj se nameće ideja da je prvi korak ustvari pobuna? Najbolje da pokuša pronaći odgovor listajući knjigu sveopšte mudrosti.

Koji je to prvi korak koji pojedinac mora da učini, ne bi li krenuo na put koji mu šapuće mudrost u njemu samome?

Mila naša dušice, divno je što si tu. Znaš li da koliko sreće priređuješ sveopštoj mudrosti svijeta dok sada čitaš ovo? Znaš li ? Udahni duboko, udahni tu ljubav koju ti svojim čitanjem šalješ sveopštoj mudrosti.
Zar ti se ne čini da je prvi korak ideja da postoji nešto bolje ili lijepše ili vrijednije? Prvi korak započinje još onog trenutka kad poželiš da je nešto drugačije. Onda nastupaju drugi, ali ustvari uvijek prvi koraci. Jer svaki korak ti je prvi. Svaki te vodi na drugo mjesto i samim tim odvajajući te od prethodnog mjesta, to je opet prvi korak. Kada se ideja rodi u tvojoj glavi, to je prvi korak. Ali izgovaranje te ideje na glas, takođe je prvi korak. Prvi korak je i svaki korak u realizaciji. Mico naša, svaki novi dan, je novi prvi korak. Zato svaki dan imaš novu šansu napraviti taj baš za tebe prvi korak. 
Pitaš se da li je pobuna prvi korak ? Da li ti jedna, svojom bukom, možeš da nadglasaš svu buku oko tebe? Morala bi jako glasno da se buniš. Možeš ti mico da se buniš svaki dan, iz sata u sat, ali što se ti glasnije buniš to manje čuješ mudrost u sebi. Mudrost je tiha, ali konstantna. Kad god se umiriš, mudrost u tebi je tu. Samo se zapitaj i prepoznaćeš.

Mila naša, prvi korak može biti svaki korak. Možeš se pobuniti, možeš se naljutiti, možeš se i rasplakati, možeš sve naravno. Ali mila naša, onda se moraš okrenuti sebi. Stišati sve i saslušati sebe. Sve svoje bubice smiriti. Sve izlaske odgoditi. Sve zvukove ugasiti i pokušati čuti. Pokušati čuti mudrost u sebi, to je prvi korak mila. Povjerovati da u tebi ima nešto pametnije od tebe. Povjerovati da si biće, koje igrom slučaja nosi naziv čovjek. Povjeruj mila da si dar od Boga i svaki korak će biti vođen.
 Ostani nasmijana i u radosti prema životu. Svaopšta mudrost ovog svijeta te grli i podržava. Ostani ti...

Нема коментара:

Постави коментар