петак, 19. август 2016.

Ako želim pronaću mudrost, koji je moj zadatak?

Tumaranje između svojih misli i buke okoline toliko nekada zna biti zbunjujuće i iscrpljujuće, da se Gospođica i sama često pitala kako je ikada živjela bez knjige sveopšte mudrosti. Tu sva njena traganja nađu odgovor, samo ukoliko ne odustane od traganja. Nekada se činilo tako teško napraviti taj sledeći korak. Prepoznati šta je to njena unutrašnja mudrost, a šta buka okoline. Kako da odluči, kada je zbunjena? Po stoti puta se pitala, šta da učini onda kada ne može ništa da učini? Kako biti mudar u trenucima kada sve oko tebe stane? 

Ako želim pronaću mudrost, koji je moj zadatak?

Uvijek je pravo vrijeme da postaneš bolji ti 
Tvoj prvi zadatak je osoba do tebe. Tvoj muž. Tvoje dijete. Tvoja porodica. Tvoj komšija. Tvoj kolega. Tvoj saradnik. Tvoj prodavac. Tvoj zaposleni. Tvoj prijatelj. Tvoj učitelj. Imaš li nekog svog? E on je tvoj prvi zadatak. Učini radost tom nekom tvom. Učini ono što nikada nisi do sada. Zagrli ga. Poljubi je. Dotakni ga. Oprosti joj. Nasmij ga. Udovolji joj. Razumi ga. Učini osobu do tebe bar malo srećniju. Iz najbolje namere. Pruži ono što možeš u tom trenutku. A uvijek možeš pružiti ljubav. Imaš li ljubavi u sebi? Kome daješ tu ljubav? Ko zna da ti imaš ljubavi u sebi? Na koga si usmjerila svoju ljubav? Samo na svoju djecu? A ko će još usmjeriti ljubav na tvoju djecu, ako svako usmjerava ljubav samo na svoju djecu? Imaš li u sebi ljubavi i za druge ljude? I za drugu djecu?
Mila naša, ti vršiš uticaj. Ljudi oko tebe su dio tvog uticaja. Nekada to izravno vidiš, a nekada ne, ali mila, svaki kontakt sa drugim bićem daje reakciju. Reakcija je uvijek skup onoga što su oba bića pružila. Reakcija je uvijek proizvod dva reaktanta. Kada vidiš reakciju koja ti se ne dopada ti u tu istu reakciju unesi ono što ti se dopada. Tako je jednostavno. Ti budi onaj promjenljivi x tako što ćeš učiniti ono što želiš da bude reakcija. Ako želiš razumjevanje, ti budi razumjevanje. Ako želiš mudrosti, ti budi mudrost. Ako želiš ljubav, ti budi ljubav.  I onda mila naša, doći ćeš do toga da se zapitaš šta je ljubav za tebe? Šta je mudrost za tebe? Šta je život za tebe? Šta je tvoja želja? Šta želiš?


Na kraju svakog dana najdraže biće usijano, opusti se. Oprosti, izvini, dozvoli, odmori, prepusti i vjeruj. Lijepše ćeš da sanjaš, a sa lijepšiim snovima sviću lijepši dani. Za kraj mila, ostani ti. Jer ono što si ti, nije niko drugi, a baš ti si tu- jer si ti. Ljubav te prati, drago biće. 

Нема коментара:

Постави коментар