недеља, 17. јануар 2016.

Nedeljna nostalgija

Nedelja. Dan kada je sve mnogo mirnije te mnogo jednostavnije može da izdvoji vrijeme za sebe. Dok je bila mlađa, Gospođica nije voljela nedelju. Uvijek joj se to činio dosadan dan, i nosio neki osjećaj nemira u sebi zbog nadolazećeg ponedeljka. Sada ima potpuno druga osjećanja prema istom danu. Nedelju je doživljavala kao svoj mali praznik. Dan kada se punila umnom i duhovnom snagom. Odmarala dušu i tijelo. Međutim, s vremena na vrijeme javila bi se neka sjeta u njoj. Nije mogla da razumije šta je to što joj budi osjećaj tuge. Nikada nije postojao neki konkretan razloga, ili ako i jeste, znala je da je to privremeno, ipak ta neka teška duboka osjećanja nije mogla da razumije. Sebi je to definisala kao  osjećaj nostalgije. Tuga za nečim prošlim. Sjeta za neshvaćenim, dalekim. Ove nedelje je pokušala pronaći odgovor u knjigi sveopšte mudrosti. Toliko je do sada naučila iz te knjige, da je vrijedelo još jednom otvoriti te čarobne stranice.

Tužne i teške misli ti prilaze?

Najmiliji anđele naš, puno toga počinješ da razumiješ. Puno toga već živiš i sama osjećaš promjene. Ne bi li bilo lijepo kada bi stalno bilo tako. Biće...samo polako.
Pitaš se šta učiniti kada te opsjedne neka tuga, s razlogom ili bez. Sumnja, strah, nostalgija, sjeta, kako god to da nazivaš, najprije prihvati. Prihvati svoja osjećanja, kakva god ona bila. Kad ih prepoznaš i prihvatiš, tek onda možeš da promjeniš bilo šta.
Najbolji način da odagnaš osjećaj tuge u sebi jeste da se vratiš. Čemu? Najbolje sebi.
Vrati se u svoj mir. Vrati se svojoj knjigi. Vrati se ljudima koji te znaju u najboljem svjetlu. Vrati se onome što voliš. Vrati se onome u čemu si jako dobra. Vrati se izvoru ljubavi. Pogledaj u neko dijete. Zagrli dijete. Poljubi ga. Pruži ljubav ljudima oko sebe. Osjeti toplinu, Osjeti ljubav.
Nikakvo fizičko vraćanje nije u pitanju.
Vrati se onome što predstavlja ljubav za tebe. Uradi ono što voliš. Možda te to neće odmah povratiti u osjećaj sreće, ali će ti definitivno pomoći da prepoznaš radost.
I odmori se. Tuga često ide sa umorom. Ne zaboravi to. Odspavaj. Meditiraj.

Svakako nemoj da postaneš neosjetljiva na osjećanje tuge u sebi. Zaslužuješ sreću draga naša Gospođice. Zaslužuješ radost i ljubav. Imaš hiljade razloga za sreću. Počne li da ti prilazi tiha potreba za tugom, prepoznaj, prihvati i vrati se izvoru ljubavi u sebi. To ti i jesi- čist izvor ljubavi. Spoji se sa svojim izvorom.

Нема коментара:

Постави коментар