среда, 29. јун 2016.

U čemu je tajna mudrosti?

Bilo je dana kada je Gospođica čula svoju mudrost vrlo jasno, a bilo je i onih dana kada joj se činilo da sva tišina ovog svijeta joj neće pomoći da izabere pravi put. To su oni trenuci kojima se sjeti zašto je uopšte krenula u potragu. Zašto je uopšte pomislila da njeguje svoju baštu onako kako se njoj to činilo najsvrsishodnije. I tako ponekad bi se osvrnula iza ne bi li sama uočila svoj napredak o kojem knjiga sveopšte mudrosti često govori. Nije se osvrtala da bi hranila svoj ponos uspjesima, nego da bi li pronašla tu šemu koja joj je do sada pomogla kada je mudrost u sebi blokirala. Koja je to tajna koju knjiga sveopšte mudrost pokušava da joj kaže, koju ona očigledno zna, a ne razumije.

U čemu je tajna mudrosti?

Prozor u svijet 
O, lijepa naša Gospođice, kako je divno kad znaš šta te zanima. Da bih spoznala tajnu mudrosti najprije je potrebno znati šta te zanima. Mudro je mila naša najprije formulisati pitanje. Već smo ti napominjali za ono, traži i biće ti dato, ali mila- treba znati šta tražiš. Često postoje slojevi koje je potrebno otkloniti da bi se došlo do istinske potrebe. Do same srži traženja. To je tajna- spoznati šta tražiš. Saznati svoju potrebu. Mudrost u tebi zna sve tvoje potrebe. Poslušaj šta ima da ti kaže. Mila naša samo tako možeš da kreneš u process studiranja. Da, da , dobro si čula, process studiranja života. Nije to plan i program po čijem završetku dobiješ dilomu. To je svakodnevni proces učenja o sebi, o svojim potrebama i skolonostima, ljudima oko sebe i svijetu oko sebe. Naći svoje mjesto pod suncem, osvjetliti svoj Kutak života- to je tajna.
Lijepa naša, ima još jedna tajna- tajna sitnica. Taj deminutiv u sebi krije ogromnu veličinu. Sitnice koje odradiš danas, živjećeš sutra. Sve te male i čine ti se nevažne stvari koje obavljaš automatski se sumiraju u veliki rezultat godinama kasnije. Tajna je, mila naša, da u te sitnice, te male stvari koje uzimaš zdravo za gotovo, ispuniš ljubavlju i pažnjom, jer će na kraju rezulat biti upravo to. Isto važi i za obrnuto, ako želiš veliki rezultat, počni od sitnica. Sledeći puta kada čuješ: “ma ništa, to je sitnica”, pokloni se toj sitnici kao da je planina, jer jednog dana će to postati.
Mila naša kada vidiš da je planina dobra ili loša, zdrava ili bolesna, lijepa ili ružna, srećna ili tužna, zadovoljna ili nezadovoljna, znaj da je rezultat svakodnevnih sitnica.

Za kraj, kao što vidiš dijete naše, puno je tajni mudrosti, ali samo potraga ti može otkriti sve njih. Dok god tragaš u radosti, naći ćeš i biće ti dato sve. U radosti ostani, mila naša.    

Нема коментара:

Постави коментар